Debatt:
Storbankerna riskerar att utgöra en flaskhals i Riksgäldens nyöppnade Företagsakut. För att undvika en våg av konkurser, står Sveriges nya generation av fintechbolag redo för att kanalisera ut nödvändiga lån – med processer och teknik att hantera höga ansökningsvolymer. Det skriver fintech-hubben Findec och företrädare för ett drygt dussin fintechbolag.

Foto: Jesper Frisk
De åtgärder som nu rullas ut av regeringen genom Riksgäldens lånegarantier och det stödpaket som Riksbanken sjösatt är viktiga steg i att lindra den ekonomiska chocken vi nu ser. Men den viktigaste förutsättningen för att åtgärderna ska vara effektiva är att de träffar rätt, och att målgruppen – små- och medelstora företag som representerar 73 procent av alla arbetstillfällen – kan rädda sina verksamheter.
Frågan vi ställer oss är – har de traditionella storbankerna tillräcklig förmåga, den tekniska skalbarheten och snabbheten för att på kort varsel rädda Sveriges företag? Svaret är nog nej. Även om de har viljan, saknar storbankerna förmågan att snabbt och säkert distribuera de lån och garantier som regeringen har aviserat flera gånger under de senaste veckorna.
Statistiken talar klarspråk. Sedan finanskrisen 2009 har de svenska storbankerna fram till i dag minskat sin marknadsandel i utlåning mot företag med cirka tio procentenheter samtidigt som den totala utlåningen mot företag ökat med cirka femtio procent. Den grupp företag som trätt in i bankernas ställe – och utvecklat moderna, fullt skalbara och teknikbaserade affärsmodeller för att bedriva utlåning till småföretag – är fintechbolagen.
Findec, Sweden’s Hub for Fintech – Anders Norlin, vd och styrelseledamot
Corpia – Dadmehr Fatehi, vd
Credo – Carlos-Adrian Lopez, vd och medgrundare
DBT – Alexis Kopylov, vd och medgrundare
Fedelta Finance – Micael Wiklander, vd och medgrundare
FLOAT Lending – Cedric Notz, vd och medgrundare
Froda – Oliver Mohseni, medgrundare
Invoier – Fredrik Mistander, vd och medgrundare
Kameo – Fredrik Källgren, vd
Mynt – Baltsar Sahlin, vd och medgrundare
Näktergal – Erik Bennerhult, vd och medgrundare
Qred – Emil Sunvisson, vd och medgrundare
Savelend – Ludwig Pettersson, vd och medgrundare
Tessin – Jonas Björkman, vd och medgrundare
Artikeln är publicerad i sin helhet på Di digital, 2020-04-09:
Debatt: Låt fintechbolagen hjälpa företagsakuten nå ut med nödlånen >>