Enter Sales & Distributions finansieringsresa med Invoier Partner

Efter 16 år inom telekombranschen, i olika roller och hos flera stora aktörer på området hade Patrik Embermark lärt känna telekombranschens utmaningar, men även dess återförsäljare och deras behov väl.

Med tiden hade han börjat se en potential på marknaden i ett segment som inte bearbetades av någon av de stora aktörerna och därför utgjorde en lucka på den svenska marknaden. Han bestämde sig därför för att starta en egen verksamhet, så han teamade ihop med några andra tidigare branschkollegor med mångårig erfarenhet från branschen och formade Enter Sales & Distribution som på ett unikt sätt hjälper varumärken med både försäljning, distribution och marknadsföring, inte minst när de nyetablerar sig på den svenska marknaden. Men det här är en verksamhet som ställer höga krav på likviditet.

förbättra rörelsekapitalet med Invoier

– Att kunna erbjuda kunderna de betaltider de är vana vid är ett måste men det ställer stora krav på ett riktigt effektivt cash flow. Jag vill använda våra pengar inte bara en eller två gånger per månad, utan kanske fyra-fem gånger! 

Patrik Embermark

VD & grundare, Enter Sales & Distribution

Tillväxt och likviditet som avgörande faktor

Enter Sales & Distributions affärsverksamhet har två huvudinriktningar, att sälja och distribuera produkter man har direktavtal med till de största återförsäljarna i Sverige men även att sälja refurbished-telefoner mot återförsäljarledet. Idag har man distributionsavtal med sex globala tillverkar inom telekom. Produktutbudet omfattar allt från mobiltelefoner och tillbehör till dessa till IOT/ekosystemets produkter. Företagets kundportfölj har växt enormt snabbt med mer än 16 stora återförsäljare/kedjor inom retail och operatörer. 

Retailkedjorna har traditionellt fokuserat uteslutande på försäljning av nya produkter. Men med ökat miljömedvetande och nya förväntningar från allmänheten har intresset för refurbmarknaden ökat avsevärt på senare år. Refurbtelefoner är ett relativt nytt begrepp i Sverige och innebär att konsumenten köper en begagnad telefon i nyskick och med garanti. Det är ett mer hållbart och dessutom mer ekonomiskt alternativ för konsumenten och en tjänst som ligger helt rätt i tiden. Ökad inflation och högre avgifter för hushållen kan också komma att ge refurbmarknaden ytterligare skjuts.

Den del av marknaden som idag utgörs av refurb drivs primärt av operatörerna, snarare än retailkedjorna, även om intresset där också börjar öka. Enter Sales & Distribution erbjuder därför elektronikkedjorna att komma igång med försäljning inom området refurbished även de och i takt med att konsumentbehovet ökar ser det ut att kunna bli ett betydande affärsområde inom några år.

Att vänta på betalning – en dålig affär

För att kunna växa i det tempo som Enter Sales & Distribution vill, och har efterfrågan på, har finansieringen av de större inköpen en helt avgörande roll. I branschen är det vanligt med stora ordrar vilket också är mer ekonomiskt fördelaktigt. Baksidan är att man sedan tvingas ligga ute med pengarna tills återförsäljarna handlat och även betalat, vilket inte sällan är 60 dagar senare. En negativ effekt av detta blir ofta att affärerna riskerar att stanna upp under tiden och man går miste om nya affärer p.g.a. att det kräver en mycket hög likviditet. Under tiden kan inte verksamheten stanna upp. Att vänta in betaldagar blir helt enkelt en dålig affär.

För att maximera sin tillväxt valde Enter Sales & Distribution istället strategin att finansiera upp sin verksamhet löpande, så att de inte behöver vänta på betalningar längre och kan omsätta samma pengar flera gånger under en och samma period istället. På så sätt har de möjliggjort sin kraftfulla tillväxttakt och kan fokusera på att fortsätta växa!

förbättra rörelsekapitalet med Invoier

Peter Söderström (Senior KAM) och Patrik Embermark (VD) på kontoret nära Kungsträdgården i Stockholm. 

Patrik Embermark berättar om sina erfarenheter av finansiering i ett bolag i kraftig tillväxt. 

INVOIER PARTNER

Öka tillväxttakten med Invoier Partner

Med tjänsten Invoier Partner kan du enkelt få alla era kundfordringar finansierade direkt och löpande. På så sätt behöver du inte stoppa upp din verksamhet för att vänta på inkommande betalningar från kunder och du får mer tid att lägga på ditt företags tillväxt, utan att behöva spendera tid på fakturaadministration. Invoier Partner är tjänsten för företag som vill automatisera merparten av, eller hela sin fakturahantering.

Boka ett gratis möte med vår rådgivare Henrik Windahl som hjälper dig att se vilka möjligheter som finns för just ditt företag!

Hitta bästa finansieringsformen för ditt företag

Det är inte alltid helt lätt att veta vilken lösning som skulle passa just ditt företag bäst. Därför har vi satt ihop en enkel guide där du utgår ifrån ditt företags utmaning och får svar direkt på vilken lösning som skulle passa bäst.

Om Invoier

Invoier tillhandahåller lösningar för företagsfinansiering och har utvecklat Sveriges enda marknadsplats för fakturor. Syftet är att möjliggöra marknadsmässiga priser för små- och medelstora företags finansiering och tillväxt, samtidigt som en ny typ av investerare får access till marknaden. Den tekniska grunden i erbjudandet utgörs av en unik AI-motor som besvarar både om och när en faktura kommer att betalas. Invoier startade 2020 i Stockholm och har finansierats av EU och KTH samt agerar med tillstånd från Finansinspektionen och Integritetsskyddsmyndigheten. Läs mer om Invoier >>